Aminokisline

Objavil Administrator * V Prehranski dodatki : februar 17, 2016 0 Komentar/jev 2653 zadetkov

Aminokisline

Aminokisline so gradniki beljakovin ter imajo pomembno vlogo pri večih procesih v telesu, vključno s prebavo, rastjo ter obnovo tkiva. Poznamo 21 različnih vrst aminokislin. Nekatere telo proizvede samo, druge pa dobimo s prehrano. Z zdravo, uravnoteženo prehrano z zadostnim številom beljakovin, ter ob povečani potrebi s prehranskimi dodatki, zagotovimo telesu zadostno število vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje.

Poznamo 3 vrste aminokislin. Prve so neesencialne aminokisline. Teh je 11, telo pa jih proizvede samo. Potem so tu esencialne aminokisline. To so aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno proizvesti samo, zato jih moramo pridobiti s hrano. Tretje pa so BCAA.

V enem od naslednjih prispevkov na blogu vam bomo podrobneje predstavljam tudi esencialne aminokisline in BCAA.

ESENCIALNE AMINO KISLINE

Med esencialne aminokisline štejemo: izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin, histidin in arginin. Kvaliteten vir beljakovin vsebuje vse. Ker jih telo ne more proizvesti samo, jih moramo pridobiti s hrano. Pri tem nam pridejo zelo prav raznlični prehranski dodatki, saj nam zagotovijo, da bomo dobili vse v zadostni količini. To je še posebej pomembno za športnike in tiste bolj aktivne.

BCAA

BCAA (Branched Chained Amino Acids) ali po slovensko razvejane aminokisline so levcin, isolevcin in valin, ki spadajo med esencialne aminokisline. Te kisline so že posebej potrebne v primeru, da želite pridobiti ali vzdrževati mišično maso. Po raziskavah BCAA kisline občutno pripomorejo k sami regeneraciji mišic po vadbi ter zmanjšajo kasnejšo utrujenost, ki je v telesu lahko prisotna še nekaj dni po vadbi. Sirotkine beljakovine so zelo bogat vir teh beljakovin.

 

DNEVNE PRIPOROČENE VREDNOSTI

Če se ne ukvarjate redno s športom ter nimate fizično zahtevne službe, bo zadostovalo že 0.8 g beljakovin na kilogram telesne mase. V primeru, da ste v življenju zelo aktivni oziroma se ukvarjate s športom, se priporočeni dnevni vnos poveča na 1.8 g na kilogram telesne mase. Pozorni pa moramo biti, da teh vrednosti ne prekoračimo, saj bomo v tem primeru povečali obremenitev ledvic ter odstotek telesne maščobe.Komentarji


Napišite komentar