Hujšanje in pridobivanje mišične mase hkrati. Je to sploh mogoče?

Objavil Administrator * V Prehranski dodatki : december 19, 2016 0 Komentar/jev 6643 zadetkov

Vsi moški, ki pridejo v fitnes, pridejo tja zato, ker bi radi več mišic in bolj »nabildano« telo, na katerem bi bilo jasno videti vse mišice. Torej je jasno, da je treba znižati delež telesne maščobe in povečati mišično maso. To, s čim bi bilo bolje začeti, pa ni več tako jasno.

Seveda bi bilo najlepše videti, kako nam rastejo bicepsi medtem ko hkrati delež telesne maščobe pada pod 10%. To je tisto, k čemur stremijo vsi bodybuilderji in to je tisto, kar obljubljajo čisto vse reklame v revijah. Pa je to dejansko sploh mogoče?

Baje da je, vendar to še ne pomeni, da je prav to cilj, ki bi si ga dejansko morali zastaviti.

Če z vadbo niste začeli šele pred nekaj dnevi, lahko dokaze za to, da je možno hkrati izgubljati maščobo in pridobivati mišice, vidite v svojem lastnem ogledalu.

Veliko, če ne kar večina, tistih, ki se začnejo ukvarjati z vadbo, na začetku dejansko doživi pravo preobrazbo telesa. Hkrati lahko vidijo rast mišičja in znižanje deleža telesne maščobe, ne da bi sploh bistveno spremenili svoje prehranske navade. Na začetku je vadba z utežmi tako drugačna od vsega, čemur je bilo prej izpostavljeno telo, da mišice pravzaprav nimajo druge izbire kot to, da se okrepijo in povečajo, ne glede na to, s čim jih hranite.

Žal tako hitro opaznega spreminjanja telesa ne moremo opazovati prav dolgo, je pa dokaz za to, da je v pravih okoliščinah hkratna rast mišic in zniževanje deleža telesne maščobe možna.

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s preučevanjem vpliva aerobne in anaerobne vadbe na človeško telo, so med raziskavami o tem, kateri od obeh načinov vadbe najbolj pospešuje izgubo teže, prišli do zanimivih zaključkov. Ugotovili so, da so tisti, ki so poskušali shujšati in so torej v telo vnesli manj hrane, kot bi jo potrebovali za vzdrževanje teže, ob vadbi z utežmi hkrati pridobili mišično maso in izgubili maščobo.

Glede na rezultate teh raziskav je recept prav preprost: pojej toliko ali celo manj, kot potrebuješ ter intenzivno in redno izvajaj vadbo z utežmi. Na tak način lahko prisilimo svoje telo, da tudi v daljših časovnih obdobjih takega načina vadbe in prehranjevanja, porablja maščobne zaloge za tvorjenje energije, ki jo potrebuje za delovanje mišic in njihovo regeneracijo ter obnovo.

Za veliko športnikov pa to ni ravno najboljša in najbolj učinkovita pot do želenih rezultatov.

Dejstvo je, da je bila večina ljudi, ki so bili vključeni v takšne in drugačne raziskave, začetnikov, kar se tiče vadbe z utežmi. Torej so v bistvu v času raziskav doživeli tisto, kar na začetku doživi vsak – zlahka so porabljali telesno maščobo in hkrati dosegali rast mišične mase.

Za tiste, ki se že dlje časa ukvarjajo z bodybuildingom, pa dviganje uteži ne predstavlja nove in zato za telo stresne vadbe. Ker je njihovo telo že vajeno obremenitev, se na vadbo z utežmi in zmanjšan vnos hrane ne odziva enako, kot telo začetnika. Torej so izkušenim športnikom takšni rezultati brez prehranskih dopolnil veliko težje dosegljivi.

Običajno velja, naj delež telesne maščobe pri športnikih, ki se ukvarjajo z bodybuildingom, ne bi presegal 12%. Če ste trenutno tam nekje pri 15% (ali več), je logično, da se boste najprej osredotočili na izgubljanje maščobe, da bodo vaše mišice spet lepo vidne in definirane. Vzemite si čas, znižajte delež maščobe, nato pa se boste spet lahko posvetili intenzivnejšemu pridobivanju mišične mase.

Če pa se ne pripravljate na tekmovanje (ko je priporočljivo, da delež maščobe ne presega 10%) in je vaš delež telesne maščobe ravno pravšnji ter si želite le nekoliko več mišične mase, je to tisto, s čimer bi se morali ukvarjati. Ne pretiravajte z dieto in brez hudega povečanja deleža maščobe boste lahko pridobili kar nekaj mišic.

Dejstvo je, da je hkratno pridobivanje mišične mase in izgubljanje maščobe sicer možno, ni pa to tisto, k čemur bi morali na vsak način stremeti. Dolgoročno boste veliko boljše rezultate dosegali tako, da se boste najprej osredotočili na en vidik treninga in šele nato na drugega.Komentarji


Napišite komentar