Vrste beljakovin (proteinov)

Objavil Administrator * V Prehranski dodatki : februar 17, 2016 0 Komentar/jev 3613 zadetkov

Vrste beljakovin (proteinov)

SIROTKINE (WHEY) BELJAKOVINE

Te beljakovine se hitro absorbirajo ter pomagajo pri izgradnji čiste mišične mase. Dobre so v kateremkoli času dneva, najbolje pa po vadbi. Dobimo jih lahko v obliki koncentrata ali izolata, kjer skozi proces odstranijo vso maščobo ter laktozo. Tako je vsebnost beljakovin na težo izdelka po navadi zelo visoka (+90%).

 

SOJINE BELJAKOVINE

So najbolj razširjen veganski vir beljakovin, pridelan iz sojinih zrn, znan po nizki vsebnosti maščob ter holesterola. Prav tako kot sirotkine beljakovine sojine dobimo v obliki koncentrata (cca. 70% beljakovin na izdelek), ter izolata (cca. 90% beljakovin na izdelek).

 

JAJČNE BELJAKOVINE

Visoko kvaliteten vir, brez laktoze, narejen iz beljakovin, ki jih najdemo v jajcu. Žlica teh vsebuje približno 24 gramov beljakovin, kar je 4x več kot jih vsebuje eno jajce. Dober tudi kot vir vitaminov A, B ter D. Pomagajo pri mišičnem tonu ter izgradnji čiste mišične mase.

 

MICELARNI KAZEIN

Kazein je beljakovina, ki se postopno ter enakomerno sprošča v krvni obtok. Tako nam daje dlje časa občutek sitosti ter je primeren nadomestek obroka tekom dneva. Idealen je za uporabo pred spanjem.

 

GOVEJE BELJAKOVINE

Primeren za občutljive na laktozo ter alergične na sojo. Z njim dobimo veliko količino beljakovin, ki jih sicer najdemo tudi v mesu, vendar se v tej obliki izognemo vsem dodatnim maščobam ter holesterolu.

 

RASTLINSKE BELJAKOVINE

Med kvalitetne rastlinske vire beljakovin spadajo konoplja, v obliki praška ali semen, chia semena, stročnice, kvinoja ter razni oreščki in semena. Dobre so kot dodatek kosmičem ter smuttijem. Poleg beljakovin s temi viri po navadi dobimo tudi vrsto zdravih, nenasičenih maščob.

 

BELJAKOVINSKE TABLICE/PLOŠČICE

So zelo praktičen ter uravnovešen vir beljakovin, pripravne ter pri roki kadarkoli, lahko tudi kot nadomestek obroka tekom dneva. Vsebujejo lahko različne zgoraj naštete vrste beljakovin.

 

VNAPREJ PRIPRAVLJENI BELJAKOVINSKI NAPITKI

Še en primer praktičnega vira beljakovin. So odlična izbira, ko smo na poti ali na tesno s časom.

Nabor beljakovin iz naše ponudbe, tudi posebej za ženske.Komentarji


Napišite komentar