Vrste prehranskih dodatkov

Objavil Administrator * V Prehranski dodatki : februar 17, 2016 0 Komentar/jev 3521 zadetkov

Vrste prehranskih dodatkov

Prehranske dodatke uporabljamo kot podporo dobremu zdravju, alternativo medicini ter kot pomoč pri doseganju boljših športnih rezultatov. V tem prispevku bomo obravnavali vitamine, minerale, zelišča ter aminokisline. Mnogi posegajo po dodatkih vitaminov, mineralov ter aminokislin, ker teh ne zaužijejo dovolj s prehrano oziroma so biološko nagnjeni k pomanjkanju le teh. Zelišča, katera lahko zaužijemo v različnih oblikah, pa pogosto dodajamo k prehrani zaradi specifične zdravstvene težave.

 

VITAMINI

Vitamini so snovi, ki v telesu pomagajo k optimalnemu zdravju, pravilnemu delovanju prebave, deljenju celic ter delovanju živčnega sistema. Potrebujemo jih 13 različnih vrst. V primeru, da jih ne dobimo v zadostni količini skozi prehrano, so potrebni vitamini v obliki prehranskega dopolnila. Vodotopne vitamine, kot so vitamini tipa B ter vitamin C, telo absorbira, presežek pa je izločen skozi ledvice. Vitamini tipa D, E, A in K, pa so topni v maščobi, telo shrani in jih sprošča po potrebi. Ob preveliki količini teh vitaminov lahko pride do hipervitaminoze (Hipervitaminoza je zastrupitev s prevelikimi odmerki vitaminov).

 

MINERALI

Minerali so hranilne snovi, ključne za naše zdravje. Prav tako kot vitamine jih lahko pridobimo skozi prehrano ali s prehranskimi dodatki. Telo potrebuje minerale, da lahko proizvaja hormone ter encime, ki nadzirajo metabolizem ter elektrolite za uravnavanje tekočin v telesu. Mikrominerali kot so kalcij, magnezij, klorid, fosfor, kalij ter natrij so minerali, ki jih telo potrebuje v večjih količinah. Nasprotno je z minerali kot so krom, fluorid, železo ter jod. Te telo potrebuje v majhnih količinah. Tako kot premalo lahko tudi preveč mineralov povzroča težave z zdravjem.

 

RASTLINSKI DODATKI

So deli rastlin, pravimo jim tudi zelišča, ki pomagajo pri boljšem zdravju oziroma kot alternativna medicina. Mnogi so povezani z uporabo skozi zgodovino alternativne medicine ter s specifičnimi kulturnimi običaji. Kot prehranske dodatke lahko zelišča kupimo v obliki praškov, kapsul, čajev, tablet, tekočega ekstrakta ter v celi obliki. Ingver ter česen sta znani rastlini, katere kot prehranski dodatek prodajamo v obliki tablet. Ob jemanju moramo biti pozorni na stranske učinke nekaterih zelišč.

 

AMINOKISLINE

Telo jih uporablja za izdelavo beljakovin, ki so ključne za rast ter obnovo celic. Poznamo esencialne, to so tiste ki jih lahko dobimo le skozi prehrano, ter neesencialne, to pa so tiste ki jih telo lahko proizvede samo. Aminokisline dobimo z rastlinsko in živalsko hrano ter s pomočjo prehranskih dodatkov. Mnoge aminokisline pripomorejo k izboljšanju športnih dosežkov, na primer triptofan, ki je znan, da zmanjšuje zaznavanje bolečine ter glutamin, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema.

V naši ponudbi lahko dobite tako vitamine in minerale ter aminokisline visoke kakovosti.Komentarji


Napišite komentar